soncna streha.jpg
Novi Salus.jpg
zastava_novi Salus.jpg

Zdravila in neželeni učinki

Izpostavljeno v skrbi za pravilno in varno uporabo zdravil ob 11. Dnevu slovenskih lekarn

Farmacevti v lekarnah ob svojem prazniku - Dnevu slovenskih lekarn - že tradicionalno posvečajo posebno pozornost izbrani aktualni problematiki v okviru skrbi za pravilno in varno uporabo zdravil. Letos izpostavljajo pomen poznavanja možnosti neželenih učinkov zdravil in pravilnega ravnanja ob tem, o čemer so pomembne informacije in koristne nasvete objavili tudi v knjižici O pravilni in varni uporabi zdravil   ZDRAVILA IN NEŽELENI UČINKI.

»Magistri farmacije se v lekarnah vsakodnevno srečujemo s težavami, povezanimi z zdravili, med njimi so tudi neželeni učinki zdravil. Verjamemo, da je ključno za doseganje učinkovitega in varnega zdravljenja z zdravili partnersko sodelovanje med vami in nami.« so v uvodniku obiskovalce lekarn nagovorile avtorice vsebine, magistre farmacije treh javnih lekarn.

Pomemben in zanesljiv partner pri uresničevanju poslanstva lekarniških farmacevtov in njihovem strokovnem vodstvu uporabnikom zdravil za doseganje učinkovitega in varnega zdravljenja smo nedvomno tudi veletrgovci z zdravili. Pravočasna in učinkovita preskrba lekarn z varnimi in preverjenimi zdravili je naša ključna vloga, ki jo z vso odgovornostjo opravljamo. V verigi oskrbe z zdravili zagotavljamo dodaten nadzor nad zdravili, ki prihajajo na trg, in njihovo sledljivost, s čimer bistveno prispevamo k varnosti uporabnikov zdravil in preprečevanju vstopa ponaredkov. Prav ponaredki pa lahko najbolj ogrozijo pričakovano učinkovito delovanje zdravila in z nepričakovanimi neželenimi učinki predstavljajo resno grožnjo zdravju uporabnikov.
Aktivno sodelujemo tudi v sistemu poročanja o neželenih učinkih zdravil - farmakovigilanci - in tako prispevamo k čimhitrejšemu ukrepanju za obvladovanje in zmanjševanje tveganj, povezanih z zdravili.

Podpiramo farmacevtsko skrb naših kolegov v lekarnah in jim ob prazniku iskreno čestitamo!

25.09.2015