soncna streha.jpg
Novi Salus.jpg
zastava_novi Salus.jpg

Vedute Ljubljane

Štefana Brezovnika 
v prazničnem času v Salusu

Dobrodošlico v praznični čas ob prelomu leta nam tokrat izrekajo likovne upodobitve našega mesta, ki jih je na slikarska platna prelil diplomirani slikar Štefan Brezovnik, član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.

Skupaj z umetnikom Vas vabimo na sprehod v njegov likovni ustvarjalni svet skozi v brezčasje ujete podobe lepot romantično zasanjane slovenske prestolnice. 

Razstava bo na ogled do 10. februarja 2016 (vsak delovni dan - od ponedeljka do petka - med 9. in 17. uro).
Prijazno vabljeni!

ŠTEFAN BREZOVNIK: Vedute Ljubljane

Štefan Brezovnik je bil rojen leta 1954 v Ljubljani. Z umetnostjo se je srečal že v mladosti, saj je bil dedek kipar. Po srednješolski izobrazbi kovinar je vedno iskal nove izraze in se kiparsko izražal v kovini. Ko se je začel intenzivneje ukvarjati z umetnostjo, se je vpisal na Visoko šolo za risanje in slikanje in leta 2004 diplomiral iz slikarstva. Je tudi član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Svoja dela je razstavljal doma in v tujini in je prejemnik več priznanj in nagrad. Živi v Rožni dolini v Ljubljani in zelo rad upodablja svoje rojstno mesto.

Na Štefanovih slikah so upodobljene ljubljanske ulice, znane stavbe in arhitekturni spomeniki, ki jih oblikuje na svoj način, z vso pozornostjo slikarja, ki vidi motive s pogledom umetnika. Njegove vedute so včasih zavite v meglo, včasih so bolj monokromne, včasih pa barvite, vse pa nekako romantično zasanjane. Slike nastajajo iz potrebe avtorja upodobiti rodno mesto, ne pa iz nujne dopadljivosti za celoten likovni prostor. Slike nastajajo v tehnikah akrila, olja in gvaša. Svoje arhitekturne postavitve avtor gradi zanimivo, posamezne stavbe so postavljene čez celoten likovni prostor. Zelo se je posvetil Robbovemu vodnjaku in ga naslikal na več načinov. Gotovo je naklonjen temu motivu, ker gre za kiparsko stvaritev, Štefan pa je tudi kipar in tudi družinska tradicija potrjuje njegovo naklonjenost do tridimenzionalnih umetnin. Kot kiparski material rad uporablja kovino, predvsem tisto iz starih avtomobilov. Pločevino obdela s tolčenjem (tehnika tolkanja - torevtika) in tu uporabi vse svoje znanje s področja kovinarstva. Tako iz ravne površine nastane tridimenzionalen kip, torzo. Tako delo zahteva veliko psihičnega in fizičnega napora, saj gre za neobičajno tehniko večjih dimenzij.

Erna Ferjanič, december 2015

Štefan Brezovnik: Pogled na Stritarjevo ulico v zimi - olje na platno z lopatico 100x70 cm

10.12.2015