soncna streha.jpg
Novi Salus.jpg
zastava_novi Salus.jpg

Skozi zimo v pomlad

s slikarji, ki slikajo z usti ali nogami

Dobrodošlico v naše delovno okolje smo si ob začetku letošnjega leta znova izmenjali s slovenskimi slikarkami in slikarji, ki svoje likovne umetnine ustvarjajo z usti ali nogami.

Od 13. januarja do 11. marca gostimo razstavo BLEJSKO JEZERO IN SLOVENSKA MESTA - skupinsko razstavo vedut enajstih slovenskih slikark in slikarjev - članov Mednarodnega združenja slikarjev invalidov, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK - Vereinigung der Mund und Fussmalenden kunstler), ki jo je pripravila Založba UNSU. Vsak s svojim Bledom in izbranim slovenskim mestom se predstavljajo Vojko Gašperut - Gašper, Benjamin Žnidaršič, Silvo Mehle, Željko Vertelj, Roman Gruntar, Dragica Sušanj, Martina Pavlovič, Nevenka Gorjanc, Angela Medved, Neja Zrimšek Žiger in Erik Pibernik.

Že šesta razstava slikarjev, ki so z usti ali z nogami prenesli svojo izpovedno moč - tokrat v upodobitve Bleda in slovenskih mest - je tudi sredi letošnje zime unikatno ozaljšala našo avlo, predvsem pa vsakodnevno bogati naše zaposlene in obiskovalce. V dobrih dveh letih sodelovanja z »našimi« slikarji, kakor je ob odprtju, 15 januarja, izpostavil naš direktor Miha Lavrič, so slikarji postali del nas, mi pa del njih. »S svojimi umetniškimi slikami in sporočili o življenju, ki presega omejitve in širi optimizem, dodajate v našo skoraj polstoletno tradicijo oskrbe slovenskega zdravstva in tudi širšega delovanja v dobro ljudi poseben in dragocen pečat. Ponosni smo, da lahko gostimo razstavo vaših del in počaščeni, da skupaj z organizatorjem Založbo UNSU in z njenimi člani - umetniki, ki slikate z usti ali z nogami - pišemo še eno zgodbo za dobro ljudi«, je med drugim tudi poudaril.

Zgodba odmeva tudi širše v javnosti in vabi k ogledu tako likovne sladokusce, ki iščejo zavidljiv umetniški nivo večkrat nagrajenih avtorjev kakor tudi vse, ki jih navdihujejo uspehi neizmerne volje, vztrajnosti in življenjske drže ljudi, ki so po težkih izkušnjah prepoznali, da se z nesrečo »življenje ne konča, samo spremeni se, lahko pa ravno tako živiš polno in srečno«, kakor je ob začetku razstave v intervjuju za oddajo Dobro jutro na TV Slovenija dejal eden od slikarjev Željko Vertelj.

Razstava Blejsko jezero in slovenska mesta se 11. marca seli v Lendavo (v preddverje gledališke in koncertne dvorane Lendava), z nami pa v naši galerijski avli ostaja slikarka Dragica Sušanj in s samostojno razstavo POMLAD vabi med krasote cvetličnega sveta narave in tihožitij od 12. marca do 12. maja.


Razstave so na ogled vsem obiskovalcem vsak delovni dan (od ponedeljka do petka) med 9. in 17. uro.
Prijazno vabljeni, da se nam pridružite pri odkrivanju njihovih lepot.

09.02.2015