soncna streha.jpg
Novi Salus.jpg
zastava_novi Salus.jpg

Poletna svežina

Vabimo na slikarsko razstavo Jane Dolenc

Osvežujoče, barvito skrivnostno in v čarobno zvočno kuliso odeto v poletnih mesecih diha naša galerijska avla, kjer je na ogled postavila izbrana dela iz svoje bogate umetniške zakladnice akademska slikarka Jana Dolenc.

Iz umetniškega opusa naše tokratne gostje, ki kontinuirano nastaja že četrt stoletja, se avtorica na svoji 40. samostojni razstavi predstavlja z izbranimi slikami iz dveh obsežnih ciklov: Glasba v gibu in barvi in Odstiranja (oba cikla skupaj s ciklom Voda in kamen - prvo večjo serijo slik - najbolj zaznamujeta umetničino slikarsko pot).

Pridružite se nam v odkrivanju njenih upodobitev prostranstev, ki segajo onkraj pogleda, vdihnite svežino tolminskih voda in spokojnost pomnikov časa, prepustite se poetični razpoloženjskosti in zapeljivosti zvokov glasbe, ki koncertira iz ekspresivno izživetih slikarskih potez na platnih.

Razstava bo odprta do 15. septembra vsak delovni dan (od ponedeljka do petka) med 9. in 17. uro.
Lepo vabljeni k ogledu!JANA DOLENC
Akademska slikarka Jana Dolenc se je rodila 2. maja 1964 v Ljubljani. Osnovno in srednjo šolo je obiskovala v Tolminu, na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pa je diplomirala leta 1988 pri profesorici Metki Kraševec.
Njeno ustvarjalno delo zajema več sklopov. Prvega z naslovom Voda in kamen je navdihnila Soča s svojimi pritoki. V skalnih gmotah, ki jih je izdolbla in omehčala voda, je slikarka iskala prepoznavne oblike.
Med leti 1993 in 2003 je živela na Nizozemskem, kamor se je poročila. Posvetila se je človeški figuri in z njo povezani tematiki. Danes živi z družino in ustvarja na Kamnem pri Kobaridu.
Še pred vrnitvijo v Slovenijo so nastale prve slike iz serije z naslovom Glasba v gibu in barvi. V teh delih slikarka poskuša s čopičem slediti ritmu in melodiji določene glasbene zvrsti. Poteza je ekspresivna, barvni izbor pa prilagojen vzdušju, ki ga glasba narekuje. 
Za novejša dela iz serije Odstiranja, je Jana Dolenc dobila inspiracijo v naravi in arhitekturi. Močno abstrahirana variirajo od potezno ekspresivnejših do bolj zadržanih in barvno ubranih. Zaznamuje jih prosojnost, ki jo slikarka dosega z izmeničnim nanašanjem in izpiranjem barvnih nanosov.

Odstiranja - Pomnik časa 2, 2013

Odstiranja - Pomnik časa 2, 2013

Razstava v galeriji družbe SALUS je njena že 40. samostojna razstava, sodelovala pa je tudi na mnogih skupinskih. Pogosto se udeležuje tudi slikarskih kolonij.
Ilustrirala je 19 knjižnih del ter z dekorativnimi poslikavami sten in steklenih površin opremila več javnih prostorov.
Že vrsto let je mentorica društva likovnih ustvarjalcev iz Tolmina in skupine slikarjev amaterjev iz Renč pri Novi Gorici.

 

Glasba v gibu in barvi - Intermezzo, 2004

Glasba v gibu in barvi - Intermezzo, 2004

22.07.2015