soncna streha.jpg
Novi Salus.jpg
zastava_novi Salus.jpg

Po energijo v Salus

Dobrodošli v razkošje barvnih žarenj slikarske razstave RUJ Vojka Gašperuta Gašperja

Odprli smo novo razstavo v naši galerijski avli, ki že od prvih trenutkov postavitve navdušuje naše zaposlene in obiskovalce in nam prinaša izjemno pozitivno energijo.

Umetniške upodobitve veličastne barvite kraške pokrajine jesenskega ruja, ki jih je na slikarska platna s čopičem v ustih prelil priznani slikar Vojko Gašperut Gašper, so na včerajšnji slovesnosti odprtja razstave še bolj izrazito zažarele ob mnogoplastno odstrtih pogledih umetnostne zgodovinarke in likovne kritičarke Anamarije Stibilj Šajn in ob razigranih zvokih mandolin koncertnih mojstrov Dejana Podgorelca in Tanje Pirc. Za vse obiskovalce pa je bilo prav gotovo še posebej dragoceno srečanje z avtorjem Vojkom Gašperutom Gašperjem, ki nas je tudi tokrat obogatil s svojo neumorno življenjsko in ustvarjalno energijo.

Avtorju iskreno čestitamo za čudovito novo razstavo,

ljubitelje umetnosti in vse, ki si v jesenskih dneh zaželite topline in veličastne lepote ruja, pa prijazno vabimo v našo galerijsko avlo, kjer bo razstava na ogled do 9. decembra 2015 (vsak delovni dan - od ponedeljka do petka - med 9. in 17. uro).
Prepričani smo, da ob njej ne boste ostali ravnodušni.

Vojko Gašperut - Gašper, RUJ

RUJ
Vojko Gašperut - Gašper se temeljito poglablja v krajinarstvo, v naravna okolja in v tiste izseke, ki so človeku ponudili svoje bivanjsko zavetje. Lepota sveta pa je zavetje, v katerega se umika tudi avtor sam, da tu izostri svoje intimne poglede, poglobi misli, razkrije doživljanja in čutenja. Krajina je zanj vedno znova očarljiva in enkratna, vredna novega in ponovnega vračanja k njenim danostim, k njenim neponovljivim, vedno drugačnim trenutkom, k njenim nenehno se spreminjajočim atmosferskim razpoloženjem.
Jesen je tista, ki avtorju daje najslastnejšo ustvarjalno pobudo. Koloristu, ki ljubi barve in ima do njih izostren občutek, je namreč mnogobarvnost in žarilnost jesenske palete še posebej blizu. Ta svojo magičnost, moč, razkošnost in veličastnost še posebej doseže na Krasu, zato mu je impozantna pokrajina, ki se nahaja med Tržaškim zalivom in Vipavsko dolino ter med Soško dolino in Brkini, poseben ustvarjalni izziv. To je dežela nasprotij in dramskih napetosti, prostor s samosvojimi naravnimi zakonitostmi in značilnimi arhitekturnimi specifikami. Blizu mu je v času, ko tamkajšnjo krajino zapelje neustavljivi tok minevanja in preobražanja. Drevesa odvržejo svojo listnato obleko in ostajajo le forme debel, ki kljubujejo atmosferskim vplivom in skeletna podoba golih vej. ln kamen, bel in sivkast, hladen. Ob njem pa strogo odmerjeni koščki rdeče kraške zemlje. V to krajinsko vzdušje se jeseni naselijo zaplate bujno žarečega pordelega ruja. To je trenutek, ki kliče po ustvarjanju, po snovanju njemu lastnega likovnega videnja, trenutek, ko mora avtor zajeti iz tega barvno fascinantnega prizora, poseči po paleti intenzivnih rdečih barvnih vrednostih ter razpreti pridušene registre rjavin, da se razigrajo v žlahtnih odtenkih.
Povsem se prepusti inspirativni moči narave, njenemu veličastnemu kolorističnemu stanju in v izpiljeni maniri in njemu lastni spretnosti v trdno postavljenost kraške krajine naslika mehko artikulirano grmičevje ruja. To je tisti prekipevajoči vir življenja, ki v opusteli krajini izživi svojo magično moč, ki odslikava posebno stanje, ki žari, greje in zapise plemeniti celo s simbolnimi pomeni.
...


                    izsek iz uvodnika kataloga RUJ, Vojko Gašperut - Gašper, avtorice Anamarije Stibilj Šajn

25.09.2015