soncna streha.jpg
Novi Salus.jpg
zastava_novi Salus.jpg

Naš gost

Vojko Gašperut Gašper

Vojko Gašperut Gašper, svetovno priznani slovenski slikar, polnopravni član Mednarodnega združenja slikarjev invalidov, ki slikajo z usti ali z nogami (VDMFK), človek z neizmerno voljo, brezmejnim optimizmom in neustavljivo energijo, veliki motivator, neumorni ustvarjalec, predan delu in ljubezni do slikanja in življenja, se pri nas predstavlja že s četrto tematsko razstavo svojih umetniško dovršenih in sporočilno bogatih podob na platnu.

S tokratno razstavo Cvetje tudi obeležuje pol stoletja svojega izjemno plodnega in ustvarjalnega življenja na invalidskem vozičku.

Velikemu umetniku slikarstva in življenja za vse dosežke iskreno čestitamo!

Vojko Gašperut Gašper je s svojim izjemno plodovitim slikarskim delom v slovenskem prostoru prisoten že dobra štiri desetletja, več kot desetletje je uveljavljen tudi v mednarodnem prostoru. Imel je že blizu 140 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 400 skupinskih. Za svoja dela je prejel številna priznanja.

V Salusu se s svojimi deli predstavlja že sedmič - četrtič s samostojno razstavo, trikrat pa je sodeloval na skupinskih razstavah skupaj z drugimi slovenskimi slikarji, ki slikajo z usti ali z nogami. Po samostojnih razstavah Zimska pravljica, Soline in Ruj je s tokratno razstavo CVETJE našo avlo spremenili v bujno cvetoče polje, s katerim se celo veliki arboretumi težko kosajo.
V razkošju dovršenih cvetličnih kompozicij lahko najdemo tudi prispodobo njegovega bogatega ustvarjalnega življenja.

 

Vojka Gašperuta Gašperja je v ustvarjalni vrtinec potegnilo življenje. Z odločnostjo, potrpežljivostjo, predanostjo in ljubeznijo do slikarskega medija je ustvaril bogat in prepoznaven opus. Z njim se je uveljavil tako v domačem, kot v mednarodnem prostoru in postal eden najuspešnejših slikarjev, ki slikajo z usti.
Motivno je povezan predvsem s krajino, tako naravno kot urbano, pa s tihožitno motiviko, v kateri imajo posebno mesto cvetlične kompozicije, nagovarja pa ga tudi predmetni svet. Skozi obvezujočo zvestobo do videnega razkriva občutek za realistično podajanje stvarnosti, ki ga izgrajuje v obliki uravnoteženih kompozicij, s sintetiziranjem elementov pripovednosti v trdno risarsko armaturo, z natančnim odslikavanjem detajlov in s kolorističnim bogastvom široko razprte barvne palete. Ob sledenju stvarnosti in zakonitostim klasičnega slikarstva, pa ostaja zvest tudi subjektivnim doživetjem in čutenjem. Slikarjev intimizem je še posebej prisoten v nasprotjih med toplo obarvanimi svetlobami in hladnimi sencami, v akcentiranih, slikovitih atmosferskih stanjih, v prefinjenih tonskih stopnjevanjih in dinamičnih barvnih modulacijah.

Njegovo ustvarjanje predstavlja dolgotrajno delo v polju slike. Vsaka, s trudom realizirana poteza čopiča je odločujoča. Z ostrino, čistostjo in discipliniranostjo nanosov ter z mehkimi tonskimi prehodi zaživijo upodobitve v vsej prepričljivosti, polnoplastičnosti in polnomočnosti izraza. ...

Vojka Gašperuta Gašperja z zanimivimi oblikami cvetov in z bogastvom barv prevzemajo tudi rože. Cvetlične kompozicije dokazujejo njegovo sposobnost za doseganje barvne in oblikovne pestrosti in dovršenosti. Slikar se posveča vsakemu cvetu posebej, na natančen, verističen način. A z motivom rož za intermezzo seže tudi po radikalnejših stilizacijah in se potem ponovno vrne k minuciozni obdelavi, da se tako dotakne lepote, ki jo je ustvarila umetnost narave. Svoje izbranke na slikovno površino umešča v obliki iz narave vzetih kadrov. Pretehtano notranjo zgradbo pa razkrivajo cvetlični aranžmaji v vazah, postavljeni na mizne ploskve in v nekaterih rešitvah ozaljšani tudi z drugimi elementi »nature morte« (tihožitja). En sam motivni temelj se iz popka razpre, zasveti in se polnomočno razcveti v čudovit šopek. In postane prispodoba slikarjevega ustvarjalnega življenja.

Anamarija Stibilj Šajn

 

    

  

03.05.2017