soncna streha.jpg
Novi Salus.jpg
zastava_novi Salus.jpg

Mali veliki čudeži v Salusu

Odprli smo razstavo slik Mateja Metlikoviča

Ob Prešernovem prazniku in Valentinovem dnevu ljubezni in prijateljstva smo nocoj odprli slikarsko razstavo MALI VELIKI ČUDEŽI akademskega slikarja Mateja Metlikoviča, ki tokrat gostuje v avli naše poslovne stavbe.

Predsednik uprave Salusa Miha Lavrič je ob odprtju razstave izrekel dobrodošlico slikarju in izrazil veselje, da v Salusu tudi v sodelovanju z umetniki uspešno nadgrajujemo uresničevanje našega poslanstva, katerega vodilo je skrb za DOBRO LJUDI. »Ko odpiramo vrata umetnikom in jim dajemo na voljo prostor za razstavljanje njihovih del, omogočamo »sobivanje« in »empatijo« umetnosti in posla, zlasti pa sporočilnosti umetniških del, ki duhovno bogatijo tako naše zaposlene kot obiskovalce«, je poudaril.

Priznanega sodobnega umetnika in njegov bogat ustvarjalni opus je na nocojšnjem dogodku predstavil umetnostni zgodovinar in novinar TV Slovenija mag. Andrej Doblehar. V pogovoru, ki ga je vodil z Matejem Metlikovičem ob vodstvu po razstavi, smo vstopili tudi v bogat svet navdihov in simbolike razstavljenih slik, njihove postavitve - tako kompozicijsko kakor številčno - ter skrbno izbrane spremljajoče poezije in glasbe, s katero so navdušili mladi glasbeniki Ema Grčman, Silvana Nuhijeva in Jakob Grčman.

Metlikovičeve Ikone ljubezniStolp ptic in poljubovDvojna angelska fantazija z motivi poljuba, ptice, plesa, angela, srca ... in drugi razstavljeni cikli miniaturnih slik na lesenih ploščicah in valovitem kartonu v sozvočju z akrili na papirju, večjima akriloma na platnu, poimenovanima Dvojna fantazija in vitrajem Angel ljubezni pojejo hvalnico življenju, navdihujejo in razveseljujejo.

V Salusu nas bodo pospremile v pomladni čas in bodo na ogled - tudi zunanjim obiskovalcem - vsak delovni dan (od ponedeljka do petka) med 9. in 17. uro vse do 31. marca.

Prijazno vabljeni v svet MALIH VELIKIH ČUDEŽEV in k odkrivanju njihovih bogatih sporočil!

Matej Metlikovič ob svoji Dvojni fantaziji

Matej Metlikovič ob svoji Dvojni fantaziji, razstavljeni v Salusu

»Gre za likovna uzrtja notranjih resničnosti, duše, intimno osebnih in hkrati kozmičnih prostorij. Porajajo se na način igrivega kontrastiranja slikovito barvitih ozadij in črne linije, s katero zarisujem svoje ikonične pismenke: stilizirane like obrazov, dlani, očes, teles, ptic, zemlje, morja, neba, vetra, sonca, lune, zvezd ...
Željan sem teh podob, saj z njimi vedno znova stopam v živ odnos s tem, kar se dogaja v meni, z mano, z nami in med nami...
To so moji mali čudeži, ki so hkrati tudi veliki! Saj so teme, ki se jih lotevam, pravzaprav velike, celo monumentalne in arhetipske: teme ljubezni, hrepenenja, klicanja, kričanja, šepetanja, molitve, petja, poljubov, poleta in sanjarjenja ... Ne glede na velikost formatov so to podobe tega, kar nas iz središč naših notranjosti poganja naprej in navzgor, nas navdihuje, razveseljuje in tolaži, omogoča dialog in medčloveško bližino, hrani spomine ljubezni in sanj, sproža ustvarjalne impulze ter prebuja nova upanja in pričakovanja."
Matej Metlikovič, MALI VELIKI ČUDEŽI

12.02.2014